Medicaments i aliments

Un metge de Madrid, Vicente Baos, que ja hem citat altres vegades ens ha descobert un document per als pacients, fet als Estats Units per la FDA i la National Consumers League, on s’hi troba informació de les interaccions (efectes que poden tenir) els aliments, cafè i alcohol amb els medicaments. Si algú vol llegir tot l’original en anglès el trobareu en aquest enllaç:

http://www.fda.gov/downloads/Drugs/ResourcesForYou/Consumers/BuyingUsingMedicineSafely/EnsuringSafeUseofMedicine/GeneralUseofMedicine/UCM229033.pdf

Un resum del més important, adaptat del que ha fet el Vicente Baos i de l’original, és el que segueix, i com que és útil tenir-ho a mà ho mantindrem com una pestanya a la zona de TEMES PER CONSULTAR (a la dreta del blog)

 • Antihistamínics (cetirizina, loratadina, ebastina,…) L’alcohol pot incrementar la somnolència.
 • Paracetamol : augment de risc de toxicitat al fetge si es beuen més de tres begudes alcohòliques.
 • Antiinflamatoris (AINEs) (ibuprofen, naproxen, diclofenac,…): Prendre’ls amb aliments o llet, evitant l’estómac buit. Augment de risc de toxicitat gàstrica, si es beuen més de tres begudes alcohòliques.
 • Opiacis (codeïna (es fa servir contra la tos), morfina) L’alcohol augmenta el risc d’efectes adversos.
 • Salbutamol (Ventolin®) i similars: amb el cafè poden augmentar alguns efectes secundaris (taquicàrdia, neguit,…)
 • IECAs (captopril, enalapril, ramipril,…): cal evitar els aliments rics en potassi: platans, cítrics i verdures de fulla verda. No prendre substituts de la sal que portin potassi.
 • Carvedilol: Prendre el medicament amb aliments para evitar una ràpida absorció i un efecte excessiu en el ritme cardíac i la tensió arterial.
 • Diürètics (furosemida, hidroclortiazida, espironolactona) : alerta amb els seus efectes sobre el potassi, uns poden fer-ne perdre i altres retenir-lo.
 • Digoxina: Prendre-la  una hora abans o dues després dels menjars. La fibra redueix l’absorció, en cas de prendre aliments amb fibra separar-los dues hores abans o després.  No prendre gliciricina ( hi és a  la regalèssia  i es fa servir també como edulcorant). Algunes herbes poden fer variar el seu efecte.
 • Estatines (atorvastatina, simvastatina,…). El suc de pomelo pot augmentar l’efecte d’algunes estatines. L’alcohol pot augmentar el risc de problemes al fetge.
 • Nitrats (medicaments per al cor tipus cafinitrina i altres): Amb alcohol pot fer baixades de pressió arterial.
 • Anticoagulants dicumarínics (Sintrom): El menjar ric en vitamina K (verdures diverses)  cal prendre’l sense canvis bruscos ja que afecten el resultat del medicament. Demaneu-nos més informació. L’alcohol també pot modificar els efectes.
 • Inhibidors de la bomba de protons (IBP). Pantoprazol amb estómac ple o buit. Esomeprazol una hora abans dels menjars. Omeprazol y lansoprazol  abans dels menjars.
 • Levotiroxina  (Eutirox®, levothroid) Prendre’l entre mitja hora i una hora abans del menjar. La ingesta de nous i soja pot provocar que calgui modificar la dosis.
 • Tetraciclines. No prendre-les amb derivats làctics.
 • Quinolones. No prendre el ciprofloxacin amb llet o amb sucs enriquits amb calci.
 • Metronidazol. Evitar l’alcohol.
 • Antidepressius (fluoxetina, citalopram, sertralina, paroxetina,….). Evitar l’alcohol.
 • Benzodiazepines (diazepam, lorazepam, lormetazepam,…). Evitar l’alcohol.
 • Hipnòtics (zolpidem): Evitar alcohol.
 • Antipsicòtics. Estómac ple o buit, excepte ziprasidona amb aliment. La cafeïna incrementa els efectes de la clozapina. Evitar alcohol.
 • Bifosfonats (acid alendrònic risendrònic i altres) per a l’osteoporosi. Aquests medicaments només funcionen si es prenen  amb l’estómac buit. Al matí amb un vas ple d’aigua de l’aixeta mentre es manté assegut o dret. No prendre’ls amb aigua mineral. No prendre antiàcids o altres medicaments, aliments, begudes, calci, vitamines, o qualsevol altre suplement dietètic, almenys fins 30 minuts després de prendre alendronat i el risedronat, i almenys 60 minuts després de prendre l’ibandronat. No s’ajegui almenys fins 30 minuts després de prendre alendronat i el risedronat, i almenys 60 minuts després de prendre l’ibandronat. No s’ajegui fins  que prengui el seu primer aliment del dia.

Nota d’aclariment sobre l’alcohol:

En Miquel Cortada diu: Crec que cal matisar el concepte 3 begudes alcohòliques. Els professionals de la salut crec que tenim el concepte clar, però la població general pot pensar que no importa la quantitat si només beu vi o vi i cervesa, per exemple. Aclarir que deu voler dir 3 Unitats d’alcohol.

I crec que encerta i responc:

Certament el concepte és poc clar però és el que hi ha al document original sense més aclariments, entenc que cal interpretar en sentit com planteges (una UBE que és equivalent a 100 ml de vi aproximadament), per tant és una quantitat que només amb una mica més d’un vas de vi ja la prenem.

Anuncis

4 pensaments sobre “Medicaments i aliments

 1. Bona informació!
  Crec que cal matitzar el concepte 3 begudes alcohòliques. Els professionals de la salut crec que tenim el concepte clar, però la població general pot pensar que no importa la quantitat si només beu vi o vi i cervesa, per exemple. Aclarir que deu voler dir 3 Unitats d’alcohol.

  • Certament el concepte és poc clar però és el que hi ha al document original sense més aclariments, entenc que cal interpretar en sentit com planteges (una UBE que és equivalent a 100 ml de vi aproximadament), per tant és una quantitat que només amb una mica més d’un vas de vi ja la prenem.

 2. Retroenllaç: Algunes informacions sobre medicaments que heu de tenir presents « Una mica més a prop

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s