Viure i treballar en la incertesa

Una de les dificultats més grans de la nostra feina és gestionar la incertesa. Què volem dir amb això?

A la consulta, al domicili, tenim una persona davant que, en major o menor grau, pateix i al patiment s’hi afegeixen preguntes com: Què tinc? Es cura? Quant de temps estaré així?

Preguntes que, si el problema és menor, provoquen menys angoixa però si la malaltia és greu, es fa més dur suportar la incertesa, sobretot als pacients però també als professionals que us atenem.

I sovint no sabem què passarà. Els que portem anys treballant hem vist persones amb bon pronòstic que no han anat bé i persones amb mal pronòstic que sobreviuen.

Quan expliquem la possible evolució d’una malaltia, expliquem el que sol passar més sovint, però no podem assegurar, moltes vegades, què li passarà a qui tenim davant.

A vegades poso un exemple que sembla absurd però que  fa evident la incertesa: quan, anant en cotxe, agafo un revolt per la dreta, no sé si sortirà un cotxe per la meva banda. És poc probable, però passa de tant en tant.

Per això, els professionals us expliquem i proposem les opcions que tenen més probabilitat de ser les bones però no podem assegurar-ho.

I com podem viure la incertesa?

La primera cosa és assumir que la vida és incerta.

La segona, és aprofitar cada moment que tenim, com si fos el darrer de la nostra vida.

La tercera, és preguntar sense por quan hi hagi dubtes. Si tenim una resposta clara, la donarem. Si no, ens quedarem tots patint la sensació que alguna cosa se’ns escapa, però anirem gestionant cada moment i cada canvi de la malaltia.

Per tant cal saber conviure en la incertesa i tenir cura els uns dels altres en cada moment. Cal donar-nos suport sempre i aquest suport no serà mai incert.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s