Ús responsable dels antibiòtics

El grup de malalties infeccioses de la Sociedad Española de Medicina de Familia ha publicat un document amb diverses recomanacions, algunes dirigides als ciutadans que reprodueixo textualment amb algun comentari (els meus comentaris són en cursiva):

  1. La majoria de les infeccions respiratòries no necessiten l’ús d’antibiòtic. Com ja sabeu moltes són d’origen víric i els antibiòtics no els fan res.
  2. No sol·liciti un antibiòtic a un metge quan aquest no el consideri indicat. Això no vol dir que no pugui preguntar, només faltaria, per què no el donem.
  3. No demani un antibiòtic a la farmàcia sense recepta. De fet, no us l’haurien de donar, però, a més, val la pena repensar-se abans de comprar-lo.
  4. No recomani antibiòtics a altres persones, especialment als nens. Cal saber si el problema de salut és el mateix i li cal antibiòtic, per tant, cal ser prudent.
  5. Quan faci servir un antibiòtic, faci-ho a la dosi recomanada, a les hores que se us indiquin i amb la durada establerta pel metge.  La durada pot ser més llarga que els símptomes perquè els estudis fets ens han fet saber quant, quan i durant quant cal prendre’ls en cada procés.
  6. No emmagatzemi antibiòtics sobrants a casa. Així n’evitarà un possible mal ús posterior. Les capses no sempre porten el nombre de pastilles que dura un tractament i en poden sobrar.
  7. No faci servir antibiòtics sense que us els hagi prescrit un metge, eviti automedicar-se. Un procés que sembla igual, per exemple unes angines, poden ser víriques (no antibiòtic) o bacterianes (sí antibiòtic) i els símptomes són iguals.
  8. Vacuni’s, està demostrat que les vacunes poden prevenir malalties infeccioses evitant complicacions en persones de risc i limitant la transmissió d’epidèmies. A cada persona, se li comentarà les que són recomanables per a la vostra salut.
  9.  Si fa servir incorrectament els antibiòtics, vostè i la resta de les persones poden tenir greus problemes en el futur per a combatre infeccions greus. Segurament ha llegit o ha sentit que els microbis aprenen a fer resistències als antibiòtics, com més els fem servir, més en poden aprendre a fer resistències.
  10. Quan estigui malalt extremi les mesures d’higiene. D’aquesta manera evitarà la transmissió de la infecció a altres persones. Una mesura tan simple com rentar-se les mans redueix el contagi ( no l’evita, però).

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s