SIDA: No ha desaparegut!

dia_mundial_lluita_sida_

El dia 1 de desembre se celebra el dia Mundial  de la Sida i és un bon moment per parlar-ne.

Quan va aparèixer la SIDA (Síndrome d’Immunodeficiència adquirida) l’any 1981 era una malaltia mortal de forma gairebé absoluta. Es calcula que han mort des del seu inici més de 40 milions de persones i que actualment hi ha uns 37 milions de persones que són VIH positius (és a dir infectats), la majoria infectats per relacions sexuals sense protecció.

Després van aparèixer tractaments efectius per al seu control (no la guarició, ja que la medicació es pren de forma continuada) i als països  on es té accés a la medicació ha baixat la percepció de l’existència d’aquesta malaltia.  Però no és cert, segons les dades que dóna la Generalitat, hi ha 33600 persones VIH positives a Catalunya i l’any passat es van notificar 734 nous casos.

Coneixem els mecanismes de transmissió (via sexual, sobretot i en petita proporció els usuaris de drogues punxades que comparteixen agulles).

Tot i això encara els VIH positius sovint han d’amagar la seva problemàtica per no ser discriminats en molts aspectes.

Per tant, cal que tothom, ciutadans i professionals de tots els camps, treballem per a:

1.-Difondre les mesures de prevenció i, individualment, fer-les servir en la nostra vida personal. Cal fer una èmfasi especial en les mesures de transmissió sexual també perquè hi ha un augment notable d’altres malalties de transmissió sexual. Quines són les mesures a tenir en compte:

En cas de transmissió per la sang, cal:

  • No compartir els objectes necessaris per preparar i injectar drogues.
  • No compartir els objectes d’ús personal (raspalls de dents, fulles d’afaitar, etc.).
  • Esterilitzar correctament els instruments que serveixen per perforar la pell o bé utilitzar materials d’un sol ús. 

En cas de transmissió sexual, cal: 

  • Utilitzar un preservatiu nou cada cop que es té una relació sexual.
  • Vigilar que el preservatiu no es trenqui en obrir l’embolcall o que no s’esgarrapi amb les ungles o els anells mentre es manipula.
  • Vigilar el consum de drogues o d’alcohol, ja que això pot afectar l’habilitat a l’hora d’utilitzar el preservatiu correctament.
  • No utilitzar mai al mateix temps un preservatiu masculí i un de femení, ja que la fricció pot provocar-ne el deteriorament.

En cas de transmissió de mare a fill, cal:

  • Quan una dona vol quedar-se embarassada i desconeix el seu estat serològic és convenient que es faci el test de detecció d’anticossos anti VIH per tal de poder prendre una decisió.
  • La dona embarassada infectada té la possibilitat de continuar l’embaràs o interrompre’l legalment. Si decideix continuar amb l’embaràs, és convenient que parli amb el seu ginecòleg o ginecòloga de com pot disminuir el risc d’infecció del nadó.
  • La llet materna pot transmetre el virus, per la qual cosa està desaconsellada.

2.-Tenir clar que el VIH no es veu a la cara, per tant, no és l’aspecte de la persona el que defineix si està infectat o no, cal protegir-se sempre. I quan alguna persona jove, o no tan jove es troba amb la pressió emocional per no utilitzar protecció amb la frase “Que no et fies de mi?” cal respondre de forma clara “ De tu, me’n fio, però del virus, NO!

3.- Difondre missatges de normalització i no discriminació de les persones VIH positives, per damunt de tot per respecte però, a més, sabent que no poden contagiar, si no són la nostra parella sexual i no prenem mesures de protecció.

Si voleu ampliar la informació podeu trobar-la a:

http://canalsalut.gencat.cat/ca/home_ciutadania/salut_az/s/sida/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s